Biddy Basketball on Yhdysvalloissa toimiva nuorille koripallotoimintaa järjestävä organisaatio. Yhdysvalloissa Biddy järjestää harjoituksia, harjoitusleirejä ja turnauksia kolmelle ikäluokalle, tytöille ja pojille: 8, 10 ,12 ja 14 vuotiaille. Vuosittainen huipentuma on kansainvälinen lopputurnaus, johon pääsevät mukaan asuinalueidensa All Star -pelaajien muodostamat, alueidensa mestarijoukkueet. Suomalaisjoukkueet pääsevät mukaan ikäluokan lopputurnaukseen ilman karsintaturnauksia. Biddy Basketballin vahvinta vaikutusaluetta ovat Louisiana ja Kansas, mutta lopputurnaukseen osallistuu Biddy mestareita myös Texasista, Indianasta, New Yorkista, Floridasta ja Pennsylvaniasta.
Biddy Basketballin johtavana ajatuksena on opettaa ja kehittää koripallon perustekniikoita, perustaktiikoita ja oikeanlaista asennetta alusta alkaen perusteellisesti, ennen pelaajien siirtymistä varsinaiseen kilpaurheiluikään. Jokainen Biddy valmentaja sitoutuu opettamaan pelaajilleen perusasioita jokaisessa pitämässään tapahtumassa, oli kyseessä sitten tavallinen viikkoharjoitus tai lopputurnaus. Asenteesta puhuttaessa mainitaan useasti sana "kilpailu", joka on jostain syystä saanut pohjoismaisessa yhteiskunnassa pahan maineen nuorisourheilussa. Biddy Basketball haluaa ennen kaikkea asenteellisesti opettaa nuorille oikeanlaista kilpailua, jossa jokainen uskaltaa lähteä kilpailemaan ja haastamaan itsensä rohkeasti, tuomalla esiin kaiken osaamansa, jokaisessa harjoituksessa, pelitapahtumassa ja tilanteessa, oli vastassa sitten maan huonoin tai paras joukkue tai pelaaja. Lopputuloksia ei arvosteta niin paljon, kuin ns. itsensä rohkeaa ylittämistä. Turnaukset ovatkin niin kovatasoisia, että ilman oikeita perusteekniikoita ja asennetta ei niistä saa yhtään mitään irti, eli ns. väärillä tavoilla, pelkillä taktiikoilla tai fysiikalla yhdenkin ottelun voittaminen on täysin mahdotonta. Biddyn isähahmoa, 64 lopputurnausta järjestäneen ja yhtä perustajista lainataksemme
"Biddy Basketball is one of the strongest competitive programs in the world for youth athletes. It is not the score that counts, for the score is usually forgotten. But the labor and struggle to excel, teaches these players valuable skills and lessons which will stay with them for life." Coach Firmin Simms.
Suomessa toiminnasta vastaan Biddy Basket ry, jonka puheenjohtajana toimii koripallovaikuttaja Pyry-Matti Vasama.
Vielä kannatta tutustua Jouko Vuolteen (FIBA and FIBA Europe Youth Comission) Biddy näkemykseen:
"Kyseessä on täysin vapaaehtoinen matka. Joukkue ei ole maajoukkue, eikä Suomen Koripalloliitolla ja Biddy Basket ry:llä ole muuta yhteistä kuin päämäärä kehittää lajia ja se, että yhdistys on Koripalloliiton jäsen. Matkan kustannukset nousevat toki korkeiksi, mutta aikaa varojen keruullekin on paljon. Lapset asuvat Yhdysvalloissa ensisijaisesti perheissä, joissa he joutuvat kommunikoimaan vieraalla vieraalla kielellä ja näkevät amerikkalaisen arjen. Monet matkalle osallistuneet ovat myös ystävystyneet isäntäperheisiin niin, että myöhemmin jopa opiskelupaikkoja on järjestetty perheiden kautta. Lasten älykkyyden aliarviointi on aikuisten maailmassa sangen yleistä. Biddy Basketin turnausmatkoilla on usein havaittu, kuinka oikeita ja kriittisiä havaintoja lapset ovat tehneet. Amerikkalaisessa yhteiskunnassa on tottavie myös julkisivun kääntöpuoli."
"Pelkästään pelaamaan ei USA:han kannata lähteä ja turnauksen voittaminen ei ole riittävä syy matkaan. Mutta jos maailma hiukan avautuu, oma innostus kehittyä pelaajana saa sykäyksen, kielitaito kohentuu ja itsetunto kasvaa, lienee satsaus perusteltavissa. Ratkaisun tekevät perheet, ei koripalloliitto, eivät valmentajat eivätkä seurat. Koripalloilun kehittyminen lähtee yksilöiden kehittymisestä ryhmän avulla. Biddy Basket on yksi ryhmä."
Pikku- Biddy
Pikku-Biddy USA-Biddyn pikkuveli. Pikku-Biddy päätettiin järjestää pitkän harkinnan jälkeen Biddy-Basket ry:n organisaation alla, kun nuorempien mukaan tulo "paine" kasvoi vuosi vuodelta.
Toiminta alkoi vuonna 2011 ensimmäisten peli/harjoitusmatka suuntautui Viroon. Vuodesta 2014 alkaneen yhteistyön kautta meille tarjoutui mahdollisuus viedä Pikku-Biddy toiminta yhteen Euroopan ehdottomaan huippu koripallo maahaan Espanjaan.
Toiminnan tavoitteena on kehittää pelaajien henkilökohtaisia taitoja ja tarjota ensikosketus kansainväliseen koripalloon Biddyn toiminnan avulla sitä haluaville. Biddy toiminta ei ole maajoukkuetoimintaa!! Kaikki leirit on suunniteltu niin että ne palvelevat pelaajien omaa kehitystä koripalloilijana ja tarjoavat mahdollisuuden mitata omaa osaamistaan euroopan huippu seurajoukkueita vastaan. Ottelut eivät ole maaotteluita.
Ikärajauksessa käytimme samaa perustaa kuin itse Biddyssä. Perusteltuna on se, että yleisesti varsinkin tässä ikävaiheessa alkuvuodessa syntyneet ovat fyysisesti jopa noin 2 vuotta edellä loppuvuodesta syntyneitä. Osallistumisoikeus on kaikilla halukkailla 1.9.2009 jälkeen syntyneillä pelaajilla.Yksi toiminnan tavoitteista on avata ovia myös suomalaisille seurajoukkueille kohti kansainvälisiä kenttiä kontaktien ja turnauskutsujen muodossa.
USA-Biddy
Suomesta osallistuu vuosittain USA:n lopputurnaukseen kaksi poikien joukkuetta (2x12 pelaajaa) ja kaksi tyttöjen joukkuetta (2x12 pelaajaa). Matkalle mukaan valitut pelaajat saavat koripallo-opin lisäksi matkalta paljon upeita kokemuksia, mm. perhemajoituksen myötä, joista heille on apua ja hyötyä varmasti koko loppuelämäksi. Pelaajat valitaan mukaan Biddy Basketin leireiltä , joille saavat osallistua kaikki mukaan haluavat. Biddyn periaatteiden mukaisesti leirien tarkoitus on opettaa hyvien kokeneiden valmentajien kautta koripallon perusasioita ja arvoja, eikä niillä suoriteta pelkästään pelaajavalintoja. Leirit ovatkin saaneet suuren suosion ja niille osallistuu vuosittain pelaajia ympäri suomea. Kaudella 2019-2020 edustusoikeus on 1.9.2007 ja jälkeen syntyneillä. Meistä ajatellen ikäjako on hieman erikoinen, mutta antaa toisaalta myös loppuvuodesta syntyneille, ehkäpä fyysisesti hieman pienemmille pelaajille mahdollisuuden päästä esille.
Euro-Biddy
Euro-Biddy oli Biddy perheen uusin tulokas syntyi ajatuksesta tarjota pelaajille vielä yksi kansainvälinen tapahtuma ennen koripalloliiton maajoukkuetoiminnan alkamista. 2014 alkaneen yhteistyön kautta Biddy Basket Finlandille on avautunut mahdollisuus tarjota uusi ohjelman 14-15 vuotiaille tytöillle ja pojille. Toiminnan ajatuksena on jatkaa syventymistä perustekniikoihin, screen pelaamiseen ja tarjota pelaajille mahdollisuus päästä kilpailemaan ja vertailemaan omaa osaamistaan Eurooppalaisia pelaajia vastaan. Chus Matteo turnaus johon joukkue osallistuu on kerännyt joka vuosi mukaan Espanjan huippuseurojen joukkueita mm. Real Madrid, Valencia Basket vain muutamia mainitaksemme.
Osallistumisoikeus oli kaikilla halukkailla 1.9. jälkeen syntyneillä pelaajilla. Jotka eivät päässeet ikäluokkiensa maajoukkueisiin saati seurojen 1 joukkueisiin, koska olivat loppuvuodesta syntyneinä hiukan fyysisesti pienempiä kuin alkuvuodesta syntyneet saman ikäiset, jotka ovat aina varsinkin nuoremmissa junioreissa edustusjoukkueiden aloitusviisikon tähtiä.
Kaikki kunnia alkuvuodesta syntyneille, mutta se idea kun yhdistetään alkuvuoden ja loppuvuoden ikäluokat niin, EIKÖ olisi järkevämpää yhdistää loppuvuosi ja sitten alku vuosi. Fyysinen ero ei olisi kuin vain puolivuotta? Biddy ja Jalkapallo on tätä tehneet Suomessakin jo vuosia..
jouduimme laittamaan tämän huippu "tuotteen" hyllylle siitä syystä että Suomalaisessa koripallossa on liian paljon tarjontaa kansainvälisellä tasolla. Onko se hyvä vai huono asia?
Meidän mielestä se on hyvä asia. Kannustamme kaikkia seuroja ja yhteisöjä luomaan kontakteja ympäri maailmaa.
Jokainen pelaaja joka löytää opiskelu /pelipaikan jostain joko Suomesta, Euroopasta tai USA,sta on meidän yhteinen voittomme!
Voisimmeko tehdä asioita kuitenkin yhteistyössä?